A Raiffeisen bízik a román CEC megszerzésében

MTI/Reuters
2006.07.12. 15:40
A Raiffeisen International vezérigazgatója, Herbert Stepic a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy bankja sokkal többet tudna kihozni a privatizálás előtt álló román CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni) takarékpénztárból, mint pályázó versenytársai, mivel jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik a lakossági üzletágban. "A bank megvásárlásnak lényege a fiókhálózat megszerzése. Mivel már rendelkezünk fiókhálózattal, a kettő egyesítésével sokkal jobban hasznosíthatnánk azt" - mutatott rá. A Raiffeisen az egykori kelet-európai tömb 15 országában rendelkezik leánybankokkal.

A CEC 69,9 százalékos pakettjére hétfőig, július 17-ig nyújthatják be kötelező ajánlataikat a pályázók, a Raiffeisen, a görög jegybank, az EFG Eurobank, valamint az OTP. A nyertest előreláthatólag szeptemberben hirdetik ki. A román kormány hónapokkal elhalasztotta a bank privatizálását, mivel túl alacsonynak találta az első ajánlatokat. Az olasz Monte dei Paschi di Siena és a francia-belga Dexia azóta ki is szállt a versenyből. Elemzők 500 millió euróra teszik a pakett vételárát, a román pénzügyminiszter viszont egymilliárd eurós felértékelést remél, azaz a könyvérték négyszeresét, ami 700 millió euróra tenné a vételárat.

Septic nem nevezte meg a felkínálandó összeget, a CEC átszervezésének és hálózatának a Raiffeisen hálózatába való integrálásának költségét viszont 50 millió euróra teszi. Amennyiben a Raiffeisen ajánlata sikeres lesz a bank jövőre minden valószínűség szerint tőkeemelést hajt végre. A Raiffeisen meg kívánja tartani a CEC márkanevet az ország legszegényebb rétegeit kiszolgáló 1300 bankfiókhoz. A CEC fiókjai között van olyan is, amely egyetlen alkalmazottal dolgozik. A Raiffeisen 220 romániai fiókja pedig az ország tehetősebb rétegeit venné célba. A Raiffeisen számára a CEC lenne belátható ideig az utolsó jelentősebb akvizíció az ukrán Aval Bank és az orosz Impexbank megvásárlása után.