Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Raiffeisen bízik a román CEC megszerzésében

MTI/Reuters
2006.07.12. 15:40
A Raiffeisen International vezérigazgatója, Herbert Stepic a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy bankja sokkal többet tudna kihozni a privatizálás előtt álló román CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni) takarékpénztárból, mint pályázó versenytársai, mivel jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik a lakossági üzletágban. "A bank megvásárlásnak lényege a fiókhálózat megszerzése. Mivel már rendelkezünk fiókhálózattal, a kettő egyesítésével sokkal jobban hasznosíthatnánk azt" - mutatott rá. A Raiffeisen az egykori kelet-európai tömb 15 országában rendelkezik leánybankokkal.

A CEC 69,9 százalékos pakettjére hétfőig, július 17-ig nyújthatják be kötelező ajánlataikat a pályázók, a Raiffeisen, a görög jegybank, az EFG Eurobank, valamint az OTP. A nyertest előreláthatólag szeptemberben hirdetik ki. A román kormány hónapokkal elhalasztotta a bank privatizálását, mivel túl alacsonynak találta az első ajánlatokat. Az olasz Monte dei Paschi di Siena és a francia-belga Dexia azóta ki is szállt a versenyből. Elemzők 500 millió euróra teszik a pakett vételárát, a román pénzügyminiszter viszont egymilliárd eurós felértékelést remél, azaz a könyvérték négyszeresét, ami 700 millió euróra tenné a vételárat.

Septic nem nevezte meg a felkínálandó összeget, a CEC átszervezésének és hálózatának a Raiffeisen hálózatába való integrálásának költségét viszont 50 millió euróra teszi. Amennyiben a Raiffeisen ajánlata sikeres lesz a bank jövőre minden valószínűség szerint tőkeemelést hajt végre. A Raiffeisen meg kívánja tartani a CEC márkanevet az ország legszegényebb rétegeit kiszolgáló 1300 bankfiókhoz. A CEC fiókjai között van olyan is, amely egyetlen alkalmazottal dolgozik. A Raiffeisen 220 romániai fiókja pedig az ország tehetősebb rétegeit venné célba. A Raiffeisen számára a CEC lenne belátható ideig az utolsó jelentősebb akvizíció az ukrán Aval Bank és az orosz Impexbank megvásárlása után.