Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fitch magasan elsőrendű sávba sorolta Szlovéniát

MTI
2006.07.12. 17:25
Magasan elsőrendű befektetői kategóriába sorolta szerdán Szlovénia szuverén adóskockázati osztályzatait a Fitch Ratings, amely a fél év múlva euróövezeti taggá váló új EU-tagállam külön országplafonját a lehető legmagasabb, "AAA" szintre emelte. A legnagyobb európai hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint Szlovénia szuverén devizaadósi kockázati besorolása "AA"-ra javul az eddigi "AA mínusz"-ról. Az országplafon-osztályzatot "AA plusz"-ról emelte a cég a legjobb, "AAA" szintre. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi adósság-kibocsátók, egyedi megítélés alapján, esetleg a szuverén osztályzatnál jobb minősítést is kaphatnak kötelezettségeikre.

A Fitch a helyi valutában kiadott adósság "AA", illetve a rövid futamú kötelezettségek "F1 plusz" osztályzatát megerősítette. A kilátás stabil. A külön országplafon-besorolási rendszer az egyes országok szuverén és a kereskedelmi adóskockázati besorolásai közötti, korábban elválaszthatatlan kapcsolat lazítását célozza. A gyakorlatot a Fitch kezdte, amikor néhány éve bevezetett osztályzati módszerével lehetővé tette, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók a működési országuk szuverén adósosztályzatánál legföljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb feltételekkel férnek hozzá tőkepiaci finanszírozáshoz, mint az az ország, amelyben működnek. Nemrég a Moody's Investors Service is átvette ezt a módszert, azzal az indokkal, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.