Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordszinten az olajár

MTI/Reuters
2006.07.13. 15:10
Az amerikai határidős indexek csökkenése azt jelzi, lefelé indulnak majd a csütörtöki nyitáskor az irányadó New York-i tőzsdeindexek. Az irányzat legfontosabb okaként a politikai feszültségek miatt újabb csúcsot döntő olajárat, illetve ennek az inflációs veszélyt fokozó és a vállalati profitokat fenyegető hatását említik. Az eredmények közül a PepsiCo Inc. negyedéves adatai jelentősek: a világ második legnagyobb üdítőital-gyártójának 1,36 milliárd dollárra, részvényenként 80 centre nőtt a profitja; az elemzők átlagosan 77 centre számítottak. A befektetők geopolitikai aggodalmait az izraeli-libanoni szembenállás, az iráni urándúsítási "ügy" és az észak-koreai fegyverzetkorlátozási tárgyalások fejleményei növelik. Az olaj árrekordjához (75,89 dollár) egy nigériai vezeték robbanása, az alacsonyabb amerikai készletadatok és a növekvő benzinkereslet is hozzásegített. Az elemzők szerint hiába kedvezőek a vállalati eredmények és a kilátások is, mindez nem elégséges a nagypolitikai feszültség okozta feszültség oldásához.

A vállalati hírek közül fontossá válhat még, hogy a Tribune Co. médiavállalkozás veszteséges második negyedévről számolt be; az EU semmisnek nyilvánította a Sony Music és a BMG egyesüléséhez még 2004-ben adott hozzájárulását. A makrohírek közül ma a munkanélküli segélyt első ízben kérelmezők száma jelenik meg: a várt érték az előző heti 313 ezerrel szemben 318 ezer fő. Szerdán mindhárom neves index több mint egy százalékot vesztett; a Nasdaq Composite Index 1,81 százalékos visszaesése hónapos negatív rekord, a Dow 1,09 százalékkal, a Standard & Poor's 500 Index 1,09 százalékkal csökkent. A határidős indexek közül a Standard & Poor's 500 futures 4,10 pontot süllyedt, számított értéke alatt alakul; a Dow futures 30 ponttal, a Nasdaq futures 6,50 ponttal csökkent.