Megdicsérték az MNB-t a számvevők

MTI
2006.07.14. 16:42

A Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának és felügyelőbizottságának tavalyi működése megfelelt a törvényi előírásoknak, az alapszabálynak és az ügyrendi rendelkezéseknek, a testületek a munkatervben rögzített feladataikat elvégezték - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből, amelyet a számvevőszék pénteken közölt honlapján. Az ÁSZ jelentésében olvasható: a jegybank 2005-ben mérleg szerint 21,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el, erre az eredménytartalék fedezetet nyújtott, a központi költségvetésnek így térítési kötelezettsége nem keletkezett. A banküzemi bevételek és ráfordítások egyenlege 14,3 milliárd forint veszteség volt tavaly, amely 0,8 milliárd forinttal haladta meg az előző évit.

A jegybank befektetett eszközállományának nettó értéke 2005 végén 29,6 milliárd forint volt, amelynek mintegy 60 százalékát különböző tulajdoni részesedések képezték. A jegybank tulajdoni részesedései közül a belföldi társaságok gazdálkodása 2005-ben is eredményes volt, ebből fakadóan az MNB 2006-ban 1,9 milliárd forint osztalékbevételt számol el a társaságok 2005. évi működése alapján.

A korábbi számvevőszéki jelentések javaslatait hasznosítva az MNB 2005-ben pontosította szervezeti működési szabályzatát, megteremtette az összhangot az SZMSZ általános előírásaiban és a szakmai bizottságok ügyrendjében megfogalmazott feladatok között. Egyértelművé tette az igazgatóság tagjai között a feladat- és hatáskörmegosztást, valamint az igazgatóság és a szakmai bizottságok munkamegosztását.

A jegybank a szakmai bizottságok ügyrendjének módosításával megszüntette a Monetáris Tanácstól való hatáskörelvonás lehetőségét.