Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdicsérték az MNB-t a számvevők

MTI
2006.07.14. 16:42

A Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának és felügyelőbizottságának tavalyi működése megfelelt a törvényi előírásoknak, az alapszabálynak és az ügyrendi rendelkezéseknek, a testületek a munkatervben rögzített feladataikat elvégezték - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből, amelyet a számvevőszék pénteken közölt honlapján. Az ÁSZ jelentésében olvasható: a jegybank 2005-ben mérleg szerint 21,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el, erre az eredménytartalék fedezetet nyújtott, a központi költségvetésnek így térítési kötelezettsége nem keletkezett. A banküzemi bevételek és ráfordítások egyenlege 14,3 milliárd forint veszteség volt tavaly, amely 0,8 milliárd forinttal haladta meg az előző évit.

A jegybank befektetett eszközállományának nettó értéke 2005 végén 29,6 milliárd forint volt, amelynek mintegy 60 százalékát különböző tulajdoni részesedések képezték. A jegybank tulajdoni részesedései közül a belföldi társaságok gazdálkodása 2005-ben is eredményes volt, ebből fakadóan az MNB 2006-ban 1,9 milliárd forint osztalékbevételt számol el a társaságok 2005. évi működése alapján.

A korábbi számvevőszéki jelentések javaslatait hasznosítva az MNB 2005-ben pontosította szervezeti működési szabályzatát, megteremtette az összhangot az SZMSZ általános előírásaiban és a szakmai bizottságok ügyrendjében megfogalmazott feladatok között. Egyértelművé tette az igazgatóság tagjai között a feladat- és hatáskörmegosztást, valamint az igazgatóság és a szakmai bizottságok munkamegosztását.

A jegybank a szakmai bizottságok ügyrendjének módosításával megszüntette a Monetáris Tanácstól való hatáskörelvonás lehetőségét.