Lassul az infláció Szlovákiában

MTI
2006.07.17. 13:36
Szlovákiában júniusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, az EU-szabvány szerint számolva, közölték a szlovák statisztikai hivatalban hétfőn.

Májusban 4,8 százalékos, áprilisban 4,4 százalékos, márciusban és februárban 4,3-4,3 százalékos, januárban 4,1 százalékos, decemberben 3,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint számolva. A szlovák központi bank elsősorban az EU-szabvány szerint számolt inflációra figyel.

A hazai szabvány szerint is csökkent az infláció júniusban: májushoz képest szintén 0,1 százalékos, tavaly júniushoz képest 4,6 százalékos volt. Mivel a közüzemi díjak harmadik hónapja nem változtak, az élelmiszerek idényszerű olcsóbbodása lassította a drágulást májushoz képest, amikor 0,4 százalékos havi és 4,8 százalékos tizenkét havi inflációt mértek. Tavaly júniusban 2,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a hazai szabvány szerint.

Elemzők szerint azonban továbbra is erős az inflációs várakozás, és azt jósolják, hogy a Szlovák Nemzeti Bank e hónap végén folytatja a szigorítást. A Szlovák Nemzeti Bank legutóbb május végén emelte, fél százalékponttal 4,00 százalékra, az irányadó kamatát, a kéthetes repót.

A piacon előzőleg megoszlottak az előrejelzések negyed, illetve fél százalékpontos szigorítás között. A nagyobb szigort az elszabaduló infláció indokolta, Szlovákia 2009-re tervezett euróövezeti csatlakozására készülve. Újabban a szlovák korona gyengélkedése eggyel több okot ad a banknak a szigorításra.

A szlovák központi bankban már április végén figyelmeztettek, hogy az inflációs kockázatok miatt később szigorítás várható, ha az euró bevezetése felé vezető úton akarják tartani a gazdaságot. Az idei inflációs célok nem teljesülnek, erősítette meg a bank elnöke, Ivan Sramko.

A bank év végére 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, de már április végén 3,7 százalékra emelte az év végi tizenkét havi inflációra szóló előrejelzését az addigi 2,8 százalékról, EU-szabvány szerint számolva. Jövő év végére változatlanul hagyták a 2,0 százalékos a célt, Szlovákia akkorra akarja teljesíteni az euróövezeti csatlakozás minden feltételét.