Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassul az infláció Szlovákiában

MTI
2006.07.17. 13:36
Szlovákiában júniusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, az EU-szabvány szerint számolva, közölték a szlovák statisztikai hivatalban hétfőn.

Májusban 4,8 százalékos, áprilisban 4,4 százalékos, márciusban és februárban 4,3-4,3 százalékos, januárban 4,1 százalékos, decemberben 3,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint számolva. A szlovák központi bank elsősorban az EU-szabvány szerint számolt inflációra figyel.

A hazai szabvány szerint is csökkent az infláció júniusban: májushoz képest szintén 0,1 százalékos, tavaly júniushoz képest 4,6 százalékos volt. Mivel a közüzemi díjak harmadik hónapja nem változtak, az élelmiszerek idényszerű olcsóbbodása lassította a drágulást májushoz képest, amikor 0,4 százalékos havi és 4,8 százalékos tizenkét havi inflációt mértek. Tavaly júniusban 2,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a hazai szabvány szerint.

Elemzők szerint azonban továbbra is erős az inflációs várakozás, és azt jósolják, hogy a Szlovák Nemzeti Bank e hónap végén folytatja a szigorítást. A Szlovák Nemzeti Bank legutóbb május végén emelte, fél százalékponttal 4,00 százalékra, az irányadó kamatát, a kéthetes repót.

A piacon előzőleg megoszlottak az előrejelzések negyed, illetve fél százalékpontos szigorítás között. A nagyobb szigort az elszabaduló infláció indokolta, Szlovákia 2009-re tervezett euróövezeti csatlakozására készülve. Újabban a szlovák korona gyengélkedése eggyel több okot ad a banknak a szigorításra.

A szlovák központi bankban már április végén figyelmeztettek, hogy az inflációs kockázatok miatt később szigorítás várható, ha az euró bevezetése felé vezető úton akarják tartani a gazdaságot. Az idei inflációs célok nem teljesülnek, erősítette meg a bank elnöke, Ivan Sramko.

A bank év végére 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, de már április végén 3,7 százalékra emelte az év végi tizenkét havi inflációra szóló előrejelzését az addigi 2,8 százalékról, EU-szabvány szerint számolva. Jövő év végére változatlanul hagyták a 2,0 százalékos a célt, Szlovákia akkorra akarja teljesíteni az euróövezeti csatlakozás minden feltételét.