A borpiac reformjáról tárgyalnak Brüsszelben

MTI
2006.07.18. 14:19
Az EU-Bizottság a túltermelés miatt meg kívánja reformálni a borpiacot. Erről tárgyaltak a tagországok mezőgazdasági miniszterei kedden Brüsszelben.

Évente mintegy félmilliárd eurót költenek az EU-ban a felesleges borkészletek megsemmisítésére, tárolására és alkohollá történő lepárlására. Brüsszel szerint az Unió évi 1,3 milliárd eurós borpiaci támogatását sokkal értelmesebben is fel lehetne használni. Öt éven belül a meglévő 3,4 millió hektár szőlőből 400 ezer hektárt be kell szántani.

A tengerentúli borok egyre erősebb konkurenciája miatt versenyképesebbé kell tenni az európai borokat. Be kell vezetni az egyszerűbb címkézést. Az olcsóbb borok esetében a földrajzi eredet nélkül is meg lehetne jelölni a bor fajtáját.

A bortöbbletet főként a földközi-tengeri országok állítják elő, ezért ellenzik a reformot. A szőlők beszántásának tervét azonban az északibb országokban is szkeptikusan fogadták.

Az EU engedélyezni kívánja a más országokban elfogadott borkészítési eljárásokat is. Horst Seehofer (CSU) német szövetségi mezőgazdasági miniszter emiatt egyenesen "lőre-veszélyt" emlegetett. Az Egyesült Államokban például megengedett a tölgyfa faforgács alkalmazása is a borok készítésekor. A német kormány ellenzi a must importjának engedélyezését is borok házasításához.