Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A borpiac reformjáról tárgyalnak Brüsszelben

MTI
2006.07.18. 14:19
Az EU-Bizottság a túltermelés miatt meg kívánja reformálni a borpiacot. Erről tárgyaltak a tagországok mezőgazdasági miniszterei kedden Brüsszelben.

Évente mintegy félmilliárd eurót költenek az EU-ban a felesleges borkészletek megsemmisítésére, tárolására és alkohollá történő lepárlására. Brüsszel szerint az Unió évi 1,3 milliárd eurós borpiaci támogatását sokkal értelmesebben is fel lehetne használni. Öt éven belül a meglévő 3,4 millió hektár szőlőből 400 ezer hektárt be kell szántani.

A tengerentúli borok egyre erősebb konkurenciája miatt versenyképesebbé kell tenni az európai borokat. Be kell vezetni az egyszerűbb címkézést. Az olcsóbb borok esetében a földrajzi eredet nélkül is meg lehetne jelölni a bor fajtáját.

A bortöbbletet főként a földközi-tengeri országok állítják elő, ezért ellenzik a reformot. A szőlők beszántásának tervét azonban az északibb országokban is szkeptikusan fogadták.

Az EU engedélyezni kívánja a más országokban elfogadott borkészítési eljárásokat is. Horst Seehofer (CSU) német szövetségi mezőgazdasági miniszter emiatt egyenesen "lőre-veszélyt" emlegetett. Az Egyesült Államokban például megengedett a tölgyfa faforgács alkalmazása is a borok készítésekor. A német kormány ellenzi a must importjának engedélyezését is borok házasításához.