Aliz
6 °C
14 °C

Vesszük a matricát, mint a cukrot

MTI
2006.07.18. 16:15
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) ZRt. az első félévben 5,6 millió autópálya matricát adott el 16,5 milliárd forint értékben, ami 18, illetve értékben 19 százalékkal több, mint 2005 első hat hónapjában .

A növekedés hátterében alapvetően a gyorsforgalmi úthálózat bővülése és évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedése áll. Az eladott matricák 79 százalékát a D1-es, 3,5 tonna tömeg alatti autókra és motorkerékpárokra érvényes kategória tette ki. A legtöbb, 3,4 millió matricát a 4 napos változatból értékesítették az év első hat hónapjában, félmillióval többet, mint az előző év első félévében. Éves matricából 189 ezer darabot adtak el, 8 százalékkal többet, mint a bázis időszakban. Az egy hónapra érvényes matricából 460 ezret adtak el, ez 5 százalékos emelkedés a múlt év első hat hónapjához viszonyítva. Heti matricából 470 ezer fogyott, 8 százalékkal kevesebb a 2005. I. félévinél.

Az ÁAK Rt. matricaértékesítésből származó bevétele az Útpénztárba kerül, amit az általa kezelt gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordít, és állami támogatásban még a teljes hálózat 30 százalékát kitevő díjmentes szakaszok vonatkozásában sem részesül.

Az országosan tapasztalható 2-3 százalékos bliccelési ráta csökkentése érdekében az ÁAK Zrt. a nyári hónapokban tapasztalható forgalomnövekedés mellett fokozott mértékben ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A társaság különös figyelmet fordít a turisztikai szezonban nagy forgalmat bonyolító M7 autópályára, ahol jóval több mobilkamerás egység végez ellenőrzést, és a hangsúlyt elsősorban a péntek déltől vasárnap estig tartó időszakra helyezve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?