Judit
3 °C
7 °C

Ezermilliárdnyi uniós támogatás mehet az agráriumba

MTI
2006.07.21. 15:05
A következő hét éves európai uniós költségvetési időszakban ezer milliárd forint uniós támogatásra számíthat Magyarország az agrárfejlesztésekhez - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Ez évente 150 milliárd forintot jelent, s körülbelül a mostani négyszeresére nő a magyar agrárfejlesztések uniós finanszírozása - tette hozzá Gőgös Zoltán. Az államtitkár megjegyezte: 2002-2006. között agrárfejlesztésekre összesen 160-170 milliárd forint uniós támogatást kaptunk.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ezer milliárdos agrárfejlesztési pénzen túl jut még az 1.500 milliárd forintos közvetlen területalapú termelői támogatás is. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: versenyezni nem "házon belül kell", hanem Európában, sőt a világban, "tehát az ágazatnak akkor teszünk jót, ha alapvetően a különböző támogatásokkal azokat segítjük, akik profin végzik a szakmát", és hosszú távra terveznek.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy segíteni kell a kisebb gazdaságokat is, hogy verseny-pozícióba kerüljenek, ám "utána mindenfajta terhet viselniük kell" éppúgy, mint a másik szektornak. Gőgös Zoltán szerint azt "biztosan nem lehet garantálni a következő időszakban, hogy mondjuk 50 hektáros földterületből - ami a mai technikával 50 munkanap alatt megművelhető -, valaki vastagon meg tudjon élni". Az első stratégiai programot már eljuttattuk az Európai Uniónak, s abban az ágazati stratégiai fejlesztési törekvéseinket jeleztük, nevezetesen: az állattenyésztés, az energetika-ipar, a géppark és a kertészet kiemelt fejlesztését. Hozzátette: feltétlenül meg kell oldani az állattartó telepek környezetvédelmi rendbetételét is, mert amelyik még 2012-ben sem felel meg az előírásoknak, azt biztosan be fogják zárni.

Gőgös Zoltán szerint az ezer milliárdból 450 milliárd fordítható majd gépek, technológiák, az energetika és az élelmiszer-termelés fejlesztésére. Megjegyezte: a támogatás "belső arányait", azaz melyikre, mennyi jut, most dolgozzák ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy projekt maximum egymillió eurós támogatást kaphat. Az államtitkár végül arra utalt, hogy a 2007-re várható uniós támogatásokról novemberben előzetes pályázati felhívásokat tesznek majd közzé, hogy a termelők biztosan tudják, mire lehet pályázni, azaz jövőre milyen agrár-támogatási pénzek "hívhatók le". Közlése szerint a támogatási pénzek elosztásáról, arányairól a termelői érdekképviseleti szervekkel egyeztetni fog a tárca

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?