Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Figyelmeztetések adóügyek miatt

MTI
2006.07.25. 14:25

Az Európai Bizottság kedden figyelmeztette Németországot, hogy az Európai Bíróság elé idézheti, amennyiben nem tartja be az uniós adózási szabályokat. Több más tagországgal szemben is eljárás beindításával fenyegetőzött a bizottság.

Németországban a végakaratok ügyében eljáró ügyvédeket, akik adott ügyben külföldön járnak el, az uniós rendelkezések értelmében csak külföldön szabadba adóztatni, hogy elkerülhető legyen a kettős adóztatás. Jelenleg Németországban a telephelyükön adóztatják őket. A bizottság decemberig adott időt a gyakorlat módosítására, ha Németország ennek nem tesz eleget, az Európai Bíróság büntetést szabhat ki.

Görögország, Olaszország, Írország ugyanerre a sorsra juthat. Görögország vétkes a bizottság szerint az adószámlák helytelen kiállításában és megőrzésében, Írország az állami ügynökségek forgalmiadó-mentesítésében, Olaszország pedig azért, mert tiltja a cégek által használt gépkocsik esetében költségelszámoláskor a forgalmi adó visszaigénylését.

A bizottság felszólította Belgiumot, Spanyolországot, Olaszországot, Luxemburgot, Hollandiát és Portugáliát, hogy változtasson gyakorlatán, miszerint magasabb osztalékadóval sújtja a külföldi vállalatokat a hazai cégeknél.