Privatizációs tilalmat vezet be a szlovák kormány

MTI
2006.07.26. 14:20
Az új szlovák kormány bizonyos vállalatokat érintő privatizáció tilalom bevezetését tervezi, hogy az állam megőrizhesse felettük a befolyását - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

A tilalom érinti a ZSSK Cargo vasúti teherszállító céget is, amelyre az előző Mikulas Dzurinda vezette kormány preferált vevőnek a Rail Cargo Austria AG-t és a J&T Finance Groupot szemelte ki. " A kormányprogram magába foglalja a privatizációs tilalmat. Nem adunk el részesedést a stratégiai vállalatokból, nem értékesítjük a (ZSSK) Cargot - közölte újságírókkal a szerdai kormányülés után.

Az előző szlovák kormány 15-20 milliárd szlovák korona (mintegy 496-661 millió euró) bevételt remélt a vasúti teherszállító társaság értékesítéséből. A júniusi választásokat megelőző kampányban Fico hevesen támadta a Dzurinda kormány privatizációs gyakorlatát. Akkoriban már jelezte, hogy esetleg néhány veszteséges céget ugyan értékesíteni fognak, de a kormány nem válik meg egyetlen nagyobb vállalattól sem. " A privatizációnak nem a külföldi cégek érdekeit, hanem a Szlovák Köztársaságét kell szolgálnia" - mondta.

Szlovákia az elmúlt hat évben dollár milliárdokért értékesítette a legnagyobb közszolgáltató cégeket és bankokat. A privatizációs tilalom kimondása azzal jár majd, hogy Szlovákiának más forrásokat kell találnia a nyugdíjreform finanszírozására, ismserte4 el a miniszterelnök, de a lehetséges konkrét forrásokat nem nevezte meg.

Fico azt a szándékát is megismételte, hogy a kormány keresi majd az állami befolyásolás - kisebbségi tulajdonon, az irányítási jogokon keresztül történő- növelésének lehetőségét azokban a cégekben, amelyek külföldi tulajdonban vannak. Ezek közül a legnagyobbak a gázforgalmazó-szállító cég, az SPP, amely 49 százalékos Gaz de France és Ruhrgas tulajdon, valamint E.ON , az Électricité de France, és az RWE tulajdonában lévő három regionális áramforgalmazó társaság.