Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Privatizációs tilalmat vezet be a szlovák kormány

MTI
2006.07.26. 14:20
Az új szlovák kormány bizonyos vállalatokat érintő privatizáció tilalom bevezetését tervezi, hogy az állam megőrizhesse felettük a befolyását - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

A tilalom érinti a ZSSK Cargo vasúti teherszállító céget is, amelyre az előző Mikulas Dzurinda vezette kormány preferált vevőnek a Rail Cargo Austria AG-t és a J&T Finance Groupot szemelte ki. " A kormányprogram magába foglalja a privatizációs tilalmat. Nem adunk el részesedést a stratégiai vállalatokból, nem értékesítjük a (ZSSK) Cargot - közölte újságírókkal a szerdai kormányülés után.

Az előző szlovák kormány 15-20 milliárd szlovák korona (mintegy 496-661 millió euró) bevételt remélt a vasúti teherszállító társaság értékesítéséből. A júniusi választásokat megelőző kampányban Fico hevesen támadta a Dzurinda kormány privatizációs gyakorlatát. Akkoriban már jelezte, hogy esetleg néhány veszteséges céget ugyan értékesíteni fognak, de a kormány nem válik meg egyetlen nagyobb vállalattól sem. " A privatizációnak nem a külföldi cégek érdekeit, hanem a Szlovák Köztársaságét kell szolgálnia" - mondta.

Szlovákia az elmúlt hat évben dollár milliárdokért értékesítette a legnagyobb közszolgáltató cégeket és bankokat. A privatizációs tilalom kimondása azzal jár majd, hogy Szlovákiának más forrásokat kell találnia a nyugdíjreform finanszírozására, ismserte4 el a miniszterelnök, de a lehetséges konkrét forrásokat nem nevezte meg.

Fico azt a szándékát is megismételte, hogy a kormány keresi majd az állami befolyásolás - kisebbségi tulajdonon, az irányítási jogokon keresztül történő- növelésének lehetőségét azokban a cégekben, amelyek külföldi tulajdonban vannak. Ezek közül a legnagyobbak a gázforgalmazó-szállító cég, az SPP, amely 49 százalékos Gaz de France és Ruhrgas tulajdon, valamint E.ON , az Électricité de France, és az RWE tulajdonában lévő három regionális áramforgalmazó társaság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?