Lemond a legnagyobb orosz autógyár vezére

MTI
2006.07.31. 12:05

Várhatóan hamarosan benyújtja lemondását az AvtoVaz vezérigazgatója, aki ellenzi, hogy külföldi gyártók meghatározó részesedést szerezzenek a legnagyobb orosz autógyárban, írta hétfőn a Kommerszant című orosz napilap. A lap értesülései szerint az AvtoVaz igazgatótanácsa keddi ülésén elfogadja Igor Jeszipovszkij lemondását, és helyére Makszim Navajcev műszaki vezérigazgató-helyettest nevezik ki.

A Kommerszant szerint ebben az esetben nem kizárt, hogy valamelyik nagy külföldi autógyártó komoly részesedést szerezhet az AvtoVazban.

Igor Jeszipovszkij a múlt héten utasította vissza a Renault ajánlatát, amely szerint a francia autóipari csoport legalább 25 százalékos részesedést vett volna az orosz cégben. A francia társaság vegyes vállalatot szeretett volna egyebek között létrehozni a Romániában kifejlesztett Logan gyártására.

Az egyebek között a Ladákat előállító orosz gyáróriás első számú vezetőjének az az álláspontja, hogy meg kell őrizni az AvtoVaz függetlenségét. Véleménye szerint a külföldi szakmai beruházó megjelenése az AvtoVazban azt jelentené, hogy átengedik a külföldieknek az orosz autópiac feletti ellenőrzést.