Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Gyorsul az ukrán gazdaság

MTI
2006.08.15. 12:51

Ukrajna bruttó hazai terméke január és június között 5,5 százalékkal bővült szemben az előző év azonos időszakának 3,7 százalékos tempójával -jelentette kedden az Állami Statisztikai Bizottság. Az ország gazdasági növekedése jelentős mértékben gyorsult az elmúlt három hónapban a javuló exportlehetőségek jóvoltából. Ukrajna GDP-jéhez a kivitel 60 százalékban járul hozzá.

A gazdasági növekedést ösztönözte az év eleje óta 11 százalékkal bővülő kiskereskedelmi forgalom is és a szállítási ágazat 9,1 százalékkal növekvő teljesítménye, valamint az építőipari 7,1 százalékos felfutása. A központi bank tanácsadója főként a kiskereskedelem kétszámjegyű - 2004 decembere óta nem tapasztalható ütemű - növekedését emelte ki.

Az elmúlt két év elnök-és parlamenti választásait kísérő bér-,és nyugdíjemelésének és a szociális juttatások növekedésének hatására felélénkült a fogyasztói piac,- az elmúlt hónapokban főként az autó és a mobiltelefon eladások kaptak lendületet. Gondot a gazdaságban a mezőgazdaság okozza, amelynek teljesítménye az év első hét hónapjában 1,4 százalékkal csökkent.