Elbocsátások a salgótarjáni üveggyárban

MTI
2006.08.15. 14:18

Csoportos létszámleépítés kezdődött a salgótarjáni öblösüveggyárban. A felszámolás alatt álló, 650 embert foglalkoztató gyár 157 főre adott le név szerinti bejelentést a Nógrád Megyei Munkaügyi Központnak. A 157 dolgozóból 142 a fizikai állományba tartozik, az elbocsátandók 40 százaléka 50 év fölötti - mondta Zagyiné Honti Éva, a munkaügyi központ igazgató-helyettese.

Az ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt. 126 főre kért bérgaranciát, ezt a munkaügyi központ 15 napon belül kifizeti, így azok a dolgozók, akiknek felmondanak, megkapják a járandóságukat - tette hozzá. Vadász Endre felszámolóbiztos elmondta: a 2005 áprilisa óta felszámolási eljárás alatt álló gyárban volt már létszámleépítés, de a cég megtartotta piacait.

A most zajló leépítés okaként a termelési racionalizálást nevezte meg, miután a két kemencéből egyet karbantartásra leállítottak. A túlnyomórészt exportpiacokat továbbra is megtartják - mondta Vadász Endre. Az öblösüveggyár havi átlagos árbevétele 240-250 millió forint, a vállalat havi 20 millió forint körüli veszteséget termel.