E.ON-Mol-verseny a biztonsági gáztárolóért

MTI
2006.08.18. 13:02

A Mol és az E.ON Földgáz Storage Zrt. vehet részt a biztonsági gáztárolók létesítésére kiírt tender második fordulójában - közölte a tendert kiíró MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló ZRt. pénteken. A társaság közleménye szerint az első szakaszban a "Részvételi Felhívás és Dokumentáció" című pályázati füzetet három társaság - az RWE ENERGY Kft., a Mol Nyrt. és az E.ON Földgáz Storage Zrt. - vásárolta meg.

Az előminősítési-részvételi szakaszra jelentkezést a Mol Nyrt. és az E.ON Földgáz Storage Zrt. nyújtott be. Az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló ZRt. igazgatósága csütörtökön kihirdetett döntésében megállapította, hogy mindkét társaság részvételi jelentkezése érvényes, a cégek alkalmasak az ajánlattételi szakaszban történő részvételre, továbbá hogy az eljárás előminősítési-részvételi szakasza eredményesen zárult.

A földgáz biztonsági készletezéséről április 1-jétől hatályos törvény alapján az MSZKSZ-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter mobilgázt kell biztonsági készletben tartani. A következő pályázati fordulóban a tároló megépítésére várják a jelentkezőket. A harmadik lépés a tároló feltöltésére kiírandó tender lesz, úgy, hogy magának a feltöltésnek legkésőbb 2010 teléig meg kell valósulnia.