Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reformot akarnak a szakképzésben

MTI
2006.09.04. 11:23

Az Új Magyarország fejlesztési terv társadalmi vitája keretében Debrecenbe látogató Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos hétfőn reggel Hajdú-Bihar megyei üzletemberekkel és a foglalkoztatáspolitikában érintett vezetőivel találkozott.

Bajnai Gordon elmondta, a 2007 és 2013 között felhasználható csaknem 8 ezer milliárd forintnyi, nagyobbrészt uniós fejlesztési forrás sorsáról nemcsak a kormány dönt, hanem kikérik a társadalom széles rétegeinek véleményét is. Ezt követően szeptember 19-én parlamenti vitanapot tartanak, majd várhatóan szeptember 27-én véglegesítik a programot.

A fejlesztési tervvel kapcsolatban a legjobban működő hajdú-bihari cégek képviselői elsősorban a szakképzésben tapasztalható anomáliákra hívták a kormánybiztos figyelmét. Példaként említették azt az esetet, amikor egy amerikai repülőgép-összeszerelő üzemet azért nem hozhattak létre Debrecenben, mert a térségben nem találtak száz NCC esztergályost.

A résztvevők a szakképzés megreformálását sürgették. Bajnai Gordon a szakképzéssel kapcsolatban a most létrejövő területi integrált szakképző intézetek hálózatának kiépítését említette, mint a meglévő anomáliák felszámolásának egyik lehetőségét.