Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassul az euróövezet gazdasága, aggódnak a pénzügyminiszterek

2006.09.06. 12:41

Az EU-gazdaságok az idén a legjobb átlagos teljesítményt érhetik el 2000 óta, de a pénzügyminisztereket aggasztja, hogy a növekedés lassul, és kockázatot jelent az EKB szigorító kamatpolitikája. Az EU-országok pénzügyminiszterei legközelebbi értekezletüket pénteken és szombaton tartják Helsinkiben.

Az EU-bizottság és az Európai Központi Bank sürgetésére a szabályszegők igyekeznek rendbe tenni államháztartásukat: Németországban emelik az adókat, Olaszországban csökkentik a kiadásokat. Ezek hatása hozzáadódik a drága energia és az erős euró okozta kockázatokhoz, ezért a pénzügyminisztereknek aligha marad más választásuk, mint mérsékletre inteni, növekedéspárti pénzügypolitikára sürgetni legalább az EKB-t.

A pénzügyminiszterek kénytelenek szembenézni azzal a kockázattal, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, ha az EKB kamatpolitikája "túlcsordul", mondták a Bear Stearns befektetési bank elemzői a Dow Jones hírügynökségnek, és hozzátették: a költségvetési intézkedések máris kockáztatják a GDP-növekedést, cserébe a miniszterek mérsékletre fogják inteni az EKB-t. Ezt annál is inkább megtehetik, mivel a hétvégi értekezlet nem hivatalos jellegű lesz, döntések és hivatalos közlemények nem várhatók, lehetőség van tehát érzelemdúsabb véleménynyilvánításokra.

A fő probléma, hogy Nyugat-Európában a lakossági kereslet továbbra is viszonylag szerény, és a költségvetési intézkedések miatt a továbbiakban még a mostaninál is valószínűleg kevesebbel járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Németországban jövőre 19 százalékra emelik az áfát 16 százalékról a hiánycsökkentés végett. Ennek erőteljes hatása lesz a német gazdaságra, és a német fogyasztói kereslet bizonyosra vehető csökkenését a szomszédok is határozottan meg fogják érezni, mondták az elemzők. A német GDP növekedése jövőre 1,8 százalékos ütemre lassulhat az idén várt 2,6 százalékról, a Bear Stearns elemzői szerint.