Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb külkereskedelmi rekord Kínában

2006.09.11. 10:41

Kína külkereskedelmi többlete újabb havi rekordot ért el augusztusban: 18,8 milliárd dollárnak felelt meg a júliusi, 14,6 milliárd dolláros többlet után, jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. Az első nyolc hónapban Kína külkereskedelmi többlete 95,65 milliárd dollár volt, 59 százalékkal több a tavalyi első nyolchavi 60,22 milliárdnál.

Tavaly Kína külkereskedelmi többlete 101,6 milliárd dollár volt, a most augusztussal zárult tizenkét hónapban pedig 135,6 milliárd dollár. A kínai központi bank elnöke az év végéig mérséklődést vár a gazdasági növekedésben az erős második negyed után. A bankelnök egy vasárnapi nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a második negyedbeli növekedés túl nagy volt, annak ellenére, hogy a kamatszint meglehetősen magas.

Azonban a viszonylag magas kamatok ellenére még bő a likviditás a pénzügyi rendszerben, és ezt vagy nyíltpiaci műveletekkel, vagy a kötelező tartalékráta további emelésével fogják csökkenteni. Az idei második negyedévben Kína hazai összterméke 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A főleg export és beruházás táplálta, nagy többletkapacitásokkal rendelkező gazdaság tovább gyorsuló növekedése változatlanul inflációmentes: júliusban 1,2 százalékos, júniusban 1,5 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció.