Újabb külkereskedelmi rekord Kínában

2006.09.11. 10:41

Kína külkereskedelmi többlete újabb havi rekordot ért el augusztusban: 18,8 milliárd dollárnak felelt meg a júliusi, 14,6 milliárd dolláros többlet után, jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. Az első nyolc hónapban Kína külkereskedelmi többlete 95,65 milliárd dollár volt, 59 százalékkal több a tavalyi első nyolchavi 60,22 milliárdnál.

Tavaly Kína külkereskedelmi többlete 101,6 milliárd dollár volt, a most augusztussal zárult tizenkét hónapban pedig 135,6 milliárd dollár. A kínai központi bank elnöke az év végéig mérséklődést vár a gazdasági növekedésben az erős második negyed után. A bankelnök egy vasárnapi nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a második negyedbeli növekedés túl nagy volt, annak ellenére, hogy a kamatszint meglehetősen magas.

Azonban a viszonylag magas kamatok ellenére még bő a likviditás a pénzügyi rendszerben, és ezt vagy nyíltpiaci műveletekkel, vagy a kötelező tartalékráta további emelésével fogják csökkenteni. Az idei második negyedévben Kína hazai összterméke 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A főleg export és beruházás táplálta, nagy többletkapacitásokkal rendelkező gazdaság tovább gyorsuló növekedése változatlanul inflációmentes: júliusban 1,2 százalékos, júniusban 1,5 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció.