Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gazprom-Mol: készülődés az új gázvezetékre

MTI
2006.09.14. 21:52

Az orosz Gazprom és a magyar Mol konzorciuma ez év végéig kidolgozza a Kék Áramlat-2 gázvezeték megvalósíthatósági tanulmányát - jelentette Alekszej Miller, az orosz monopólium vezére Vlagyimir Putyin elnöknek csütörtök este Szocsiban.

Az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék Áramlatot a Gazprom Görögországon át egyrészt Itália (déli része) felé, másrészt Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria felé, harmadrészt talán (Dél-Anatóliából) Izrael felé kívánja meghosszabbítani különböző partnerekkel - magyarázta Miller az NTV csatorna képsorai szerint a Putyinnal folytatott megbeszélésen.

A Gazprom és a Mol vezetői júniusban Budapesten írtak alá megállapodást egy olyan közös tulajdonú projektvállalat létrehozásáról, amely felméri a Kék Áramlatot a Balkánon át Észak-Olaszországig meghosszabbító vezeték, a hozzá kapcsolódó regionális tranzitútvonalak és magyarországi gáztárolók megvalósíthatóságát.

Putyin, aki hétfőn Szocsiban fogadja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, azt mondta a minap nyugati politológusokkal beszélgetve, hogy "Magyarországgal nagy terveink vannak gázvezeték-rendszerek építésében". Putyin szerint Oroszország "nem fél az olyan alternatív vezetéktervektől, mint a Nabucco". Ez a vezeték Oroszországot elkerülve, s a Gazprommal konkurálva juttatna azeri, iráni, közép-ázsiai gázt Törökországon, a Balkánon és Magyarországon át Ausztriába.