Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mélyponton a német konjunktúraindex

MTI
2006.09.19. 11:49

Szeptemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent Németországban az üzletihangulat-mutató, ami a várható jövőbeli változásokat érzékelteti. A ZEW mannheimi konjunktúrakutató intézet kedden közzétett havi jelentése szerint az általános mutató -22,2 pont volt az augusztusi -5,6 ponttal és az elemzők által várt -9 ponttal szemben. A jelenlegi helyzet megítélése viszont javult, 38,9 pontra az augusztusi 33,6 pontról.

A gazdasági várakozások indexe Németországra vonatkozóan már a hetedik hónapja romlik folyamatosan. Augusztusban -5,6 pontot mértek, szemben a július 15,1 ponttal, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy konkjunkturális fordulat következhet be a következő fél évben. Az export, a befektetések és a fogyasztás egyaránt mérséklődhet a tervezett adóemelések következtében. Az index 2001 júniusa óta nem volt ilyen alacsony szinten. ( A ZEW index hosszú időn át mért átlaga 35 pont.)

A több mint 300 elemző, illetve intézményi befektető véleménye alapján kalkulálják a ZEW indexet. Az index az eurózóna következő hat hónapjára vonatkozóan is rosszabbodást jelez: az index szeptemberre -10,2 pontra süllyedt az augusztusi 1,3 pontról és a júliusi 18,1 pontról.