Egységes vagyonkezelési törvényt sürget az ÁPV

MTI
2006.09.19. 15:59

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. szükségesnek tartja az egységes vagyonkezelési törvény mielőbbi meghozatalát - mondta Macher Ákos, az ÁPV megbízott vezérigazgatója, gazdasági vezérigazgató-helyettes egy sajtóbeszélgetésen.

Hozzátette: "az elszalasztott lehetőségeket is be kell árazni" - ezzel arra utalt, hogy az egységes koncepció megvalósulása hatékonyabb vagyonkezelést eredményezne.

A megbízott vezérigazgató kiemelte, hogy míg a 90-es években nemzeti egység volt a privatizáció kérdésében, addig ez 2002-ben dokumentáltan megszűnt. Az egységes vagyonkezelési koncepció elkészítése 1,5-2 éve folyik, és a privatizációs szervezet tudomása szerint a törvény szövege is elkészült.

Elmondta, hogy a privatizációs szervezet hozzárendelt vagyonába tartozó társaságok eszközarányos profitja tavaly hat százalék volt, ugyanakkor a Figyelő Top 200 listáján szereplő cégek 15 százalékos eszközarányos nyereséget értek el. Az egységes vagyonkezelési koncepció hatékonyságára a svéd példát említette Macher Ákos. Ott az állami tulajdonú cégek eszközarányos nyeresége átlagosan 19 százalék körül volt 2005-ben.

A privatizációs szervezet igazgatósága ezen a héten tárgyalja az ÁPV hozzárendelt vagyonába tartozó társaságok gazdasági teljesítményét. Jelenleg 119 cég tartozik a privatizációs szervezethez. Az első félév gazdálkodása alapján 98 nyereséges és 21 veszteséges volt, de az év egészében a várakozások szerint mindössze 10 cég lesz veszteséges.