A csehek megduplázzák a deficitet

MTI
2006.09.22. 16:22

Jövőre a cseh állami költségvetés hiánya 173,5 milliárd korona lesz a tervezett 88 milliárd helyett és az idei 74,4 milliárd után. Mindezt fizetett egész oldalas újsághirdetésekből tudhatta meg pénteken a cseh közvélemény. Az egyedülálló módszer hátterében részint a magyarországi deficit-tájékoztatás rossz tapasztalatai is állhatnak, különös tekintettel a mostani csehországi politikai bizonytalanságokra is.

A magyarországi eseményekre való közvetlen hivatkozás elhangzott Vlastimil Tlusty pénzügyminiszternek a lépéssel kapcsolatos tájékoztatóján is, melyben külföldi szempontból a magyarországi események kapcsán azt mondta "bizonytalan állapotú térségnek" tekintenek minket. Megjegyezte: felelősséget érzett a polgárok igaz tájékoztatásáért, hogyan is állnak a cseh pénzügyek és a 2007. évi költségvetés előkészítése. A minisztérium szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy az ily módon való tájékoztatásról már az utóbbi magyarországi események előtt döntöttek.

Elemzők szerint viszont az egésznek sokkal inkább köze van a most és a júniusi választások előtt kormányzó párt közötti politikai harchoz. A hirdetésben ugyanis megvádolják Jiri Paroubek volt miniszterelnököt, hogy távozása előtt önkényesen eltorzította a közkiadások okozta lehetséges hiányt a 2007-re tervezett büdzsében. A jövő évi hiány a (korábban kormányzó) szociáldemokraták tervezte kiadások miatt 173,5 milliárd korona. Elemzők szerint a helyi választások előtti kampány része a hirdetés.