Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csehek megduplázzák a deficitet

MTI
2006.09.22. 16:22

Jövőre a cseh állami költségvetés hiánya 173,5 milliárd korona lesz a tervezett 88 milliárd helyett és az idei 74,4 milliárd után. Mindezt fizetett egész oldalas újsághirdetésekből tudhatta meg pénteken a cseh közvélemény. Az egyedülálló módszer hátterében részint a magyarországi deficit-tájékoztatás rossz tapasztalatai is állhatnak, különös tekintettel a mostani csehországi politikai bizonytalanságokra is.

A magyarországi eseményekre való közvetlen hivatkozás elhangzott Vlastimil Tlusty pénzügyminiszternek a lépéssel kapcsolatos tájékoztatóján is, melyben külföldi szempontból a magyarországi események kapcsán azt mondta "bizonytalan állapotú térségnek" tekintenek minket. Megjegyezte: felelősséget érzett a polgárok igaz tájékoztatásáért, hogyan is állnak a cseh pénzügyek és a 2007. évi költségvetés előkészítése. A minisztérium szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy az ily módon való tájékoztatásról már az utóbbi magyarországi események előtt döntöttek.

Elemzők szerint viszont az egésznek sokkal inkább köze van a most és a júniusi választások előtt kormányzó párt közötti politikai harchoz. A hirdetésben ugyanis megvádolják Jiri Paroubek volt miniszterelnököt, hogy távozása előtt önkényesen eltorzította a közkiadások okozta lehetséges hiányt a 2007-re tervezett büdzsében. A jövő évi hiány a (korábban kormányzó) szociáldemokraták tervezte kiadások miatt 173,5 milliárd korona. Elemzők szerint a helyi választások előtti kampány része a hirdetés.