Kartellgyanú útépítő cégek ellen

MTI
2006.09.25. 12:34

A Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportja kartellgyanú miatt eljárást indított a Strabag Építő Zrt., az Egút Zrt., és a HE-DO Kft. útépítő cégek ellen - tájékoztatta a GVH az MTI-t hétfőn.

A közlemény szerint a GVH kartellcsoportjának munkatársai a múlt héten előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a három társaságnál, amelynek lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja, ám ahhoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a három építőipari vállalkozás a Heves megyei út- és hídépítések, felújítások tárgyában a 2005-2006-ban kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodott egymással a várható nyertes személyéről, valamint a többi vállalkozás alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

Az érintett közbeszerzési eljárásokat az Állami Autópálya Kezelő Rt., az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság, a Heves Megyei Állami Közútkezelő Kht., és Eger önkormányzata írta ki.

A közlemény szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a valószínűsített jogsértést elkövették.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.