Nem adják a MAN-nak a Scaniát

MTI
2006.09.26. 10:56

A német Volkswagen járműipari csoport kedden hangsúlyosan elutasította az ugyancsak német MAN teherautógyár ajánlatát svéd versenytársa, a Scania megvásárlására, de nem zárt ki szélesebb egyesülést.

A Volkswagen 34 százalékos részesedéssel a Scania legnagyobb egyedi részvényese. A Scania 15 százaléka - a szavazati jogok 24 százalékával - a svéd Wallenberg családé, az Investor holdingcég révén.

Még javított ajánlat sem elfogadható a Volkswagen számára, amely az ellenséges ajánlat helyett többoldalú tárgyalásokat részesítene előnyben, idézte a Volkswagen vezérigazgatóját, Bernd Pischetsriedert kedden a londoni Financial Times. A lap úgy tudja, a Volkswagen háromoldalú egyesülést látna szívesen, amelyben a harmadik részes a Volkswagen brazíliai teherautó-részlege lenne.

Előzőleg úgy hírlett, a MAN növelni fogja a tétet: a német Automobilwoche értesülése szerint ajánlatát 14 százalékkal 11 milliárd euróra fogja emelni. Ez részvényenként 500 koronát (55 eurót) jelent az első ajánlatban szereplő és a Scania részvényesei által már szeptember 18-án elutasított 440 koronával (48 euróval), összesen 9,6 milliárd euróval szemben. A MAN a hivatalos ajánlatot állítólag november közepén nyújtja be a stockholmi tőzsdén.