Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EKB tovább emelheti a kamatot

MTI
2006.09.26. 12:32

Az alacsonyabb olajárak nem fogják vissza az Európai Központi Bank kamatemelési lendületét, ha a gazdasági növekedés tovább erősödik az euróövezetben, jelentette ki az EKB kormányzótanácsának tagja, a finn Erkki Liikanen, aki a vezetése alatt álló Bank of Finland egyik találkozóján beszélt erről.

Arra a kérdésre, hogy az olajárak mostani csökkenése nyomást gyakorol-e az EKB-ra a további szigorítás tekintetében, Liikanen így felelt: az EKB mindig a rendelkezésére álló legutolsó információt használja.

Ugyanakkor Gernot Nerb, a német Ifo gazdaságkutató vezető közgazdásza szerint az EKB-nak óvatosnak kell lennie a további kamatemeléseket illetően, tekintve a csökkenő inflációt és a gazdaság jövő évi valószínűsíthető lassulását. Nerb szerint nincs szükség arra, hogy a kamat 3,5 százalék fölé emelkedjen, az euróövezeti gazdaság fejlődése szempontjából ezt a szintet tekinti most "semlegesnek" az Ifo.

Az olajárak legutóbbi csökkenése segíti az euróövezet gazdaságát a 2 százalékos inflációs küszöb betartásában.