Jenő
-3 °C
6 °C

London csak fokozatosan nyitna

MTI
2006.09.26. 13:51

Minden eddiginél erősebb utalást tett kedden a brit kormány arra, hogy a 2004-es EU-bővítés utáni gyakorlattal ellentétben nem fogja azonnal korlátozás nélkül beengedni a brit munkapiacra a román és a bolgár munkavállalókat a két ország uniós csatlakozása után.

Liam Byrne, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára a GMTV kereskedelmi tévé hírmagazinjában azt mondta: a kormány álláspontja változatlanul az, hogy "minél nagyobb Európa, annál jobb a brit gazdaságnak".

Hozzátette ugyanakkor: a román és a bolgár EU-csatlakozás esetében "igen gyorsan elő fog kerülni" az a kérdés, hogy a két ország munkavállalóit is "nyitott kapukkal fogadja-e" a brit munkapiac. Byrne, aki szerint a brit kormány októberben terjeszti az alsóház elé döntését ez ügyben, azt mondta: ebben az esetben indokolható a "csak nagyon fokozatos (munkapiaci) hozzáférés" engedélyezése a román és a bolgár állampolgárok számára.

A Romániából és Bulgáriából érkezők nagy-britanniai munkavállalásának lehetséges korlátozására már a múlt héten világos - jóllehet Byrne keddi nyilatkozatánál még burkoltabb - utalást tett John Reid brit belügyminiszter. Reid a brit rendőrfelügyelők szövetségének Chesterben megtartott éves értekezletén felszólalva úgy fogalmazott: a kormánynak "megfontoltan" kell kezelnie a bevándorlást, és ez vonatkozik a román és a bolgár EU-csatlakozásra is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?