Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erősödött a forint

MTI
2006.09.26. 16:06

A forint erősödött kedden a bankközi devizapiacon, az eurót négy óra tájban 273,40/50 forinton jegyezték, szemben a hétfői 275,50/60 forinttal. A forint 75 bázisponttal 3,16 százalékra erősödött a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A forint már reggeltől erősödött, a bankközi devizapiacon az optimizmus uralkodott a nap túlnyomó részében, a piac szinte biztosra vette, hogy az Európai Unió bizottsága elfogadja a magyar kormány konvergenciaprogramját. Ezért a döntés bejelentése már nem hatott a forintra, az euró a nap folyamán többször megjárta a 273-274,50 forint közötti távot.

Délben nem várt segítség érkezett a régióból, amikor a szlovák jegybank meglepetésszerűen 25 bázisponttal felemelte az alapkamatot. Erre a hírre erősödés indult meg a régióban is, ahol valószínűleg ez volt az utolsó szeptemberi kamatemelés. Szerdán ugyan a lengyel, a cseh és a román jegybank is kamatról dönt, de a piacon úgy vélik, hogy maradnak a 4,00 százalékos, 2,25 százalékos, illetve 8,75 százalékos alapkamatok. Az euróövezeti kamatot viszont valószínűleg felemeli az Európai Központi Bank október 5-ei ülésén.

A dollárral 215,30/50 forinton kereskedtek a nap folyamán, míg hétfőn 215,80/95 forinton állt az amerikai valuta.