500 hektó alatt nem kell lepárolni

MTI
2006.09.27. 09:56

A 2006/2007. borpiaci évben sem kell kötelezően lepároltatniuk az 500 hektoliternél kevesebb bort előállítóknak a borkészítés melléktermékét - ezt tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A szőlőfeldolgozás és borkészítés során keletkezett melléktermékekről hozott rendeletet még 2004 májusában a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Ebben a 2005/2006. borpiaci évre engedékenyen kezelte azokat, akik 500 hektoliter alatti mennyiségben állítanak elő bort, illetve 500 hektoliter alatti bornak megfelelő mennyiségben dolgoznak fel szőlőt. Nekik a melléktermékeket nem kell lepároltatniuk, hanem választhatják az ellenőrzés melletti kivonást is. Ezt a szabályt terjeszti ki a most megjelent rendelet a 2006/2007. borpiaci évre.

A melléktermék kivonása azt jelenti, hogy például a törkölyből takarmány, szervestrágya, vagy éppen szőlőmag olaj készül. A seprőből pedig borkősav készülhet, vagy denaturálható.