PSZÁF-eljárás a Borsodchem-felvásárlás miatt

MTI
2006.10.03. 08:42

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárást indított a First Chemical Holdingnak a BorsodChem részvényeire tett nyilvános vételi ajánlata kapcsán, egyúttal felfüggesztette az ajánlat jóváhagyását. A felügyelet a vállalatfelvásárlási szabályok betartását vizsgálja, és amíg ez az eljárás be nem fejeződik, addig felfüggeszti az ajánlat jóváhagyását.

A First Chemical Holding Vagyonkezelő Kft. - a Kikkolux csoport és a Vienna Capital Partners (VCP) csoport nevében - szeptember 19-én tett nyilvános vételi ajánlatot a BorsodChem valamennyi részvényére 3000 forintos árfolyamon. Ez a vételár mintegy 850 millió euróra értékeli a kazincbarcikai vegyipari céget. Sikeres vételi ajánlat esetén kérik a BorsodChem részvényeinek kivezetését a Budapesti Értéktőzsdéről és a Varsói Értéktőzsdéről, valamint a GDR-ok kivezetését a Londoni Értéktőzsde értékpapír szekciójából.

A Kikkolux július 6-án kötött vételi opciós megállapodást a BorsodChem összesen 52 százalékát birtokló két nagy tulajdonosával, a Rahimkulov érdekeltségében lévő Firthlion Limiteddel és a Vienna Capital Partners (VCP) csoporttal. A sikeres felvásárlás esetén a VCP közvetve tulajdonos marad a magyar vegyipari cégben, a Firthlion Limited tulajdonlása viszont megszűnik.