Svájc a mintaország

MTI
2006.10.05. 16:00

A svájci sajtó nagy terjedelemben foglalkozik a Transparency International (TI) nevű korrupcióellenes nemzetközi szervezet 30 államra kiterjedő rangsorával, amelyben Svájcé lett a legkedvezőbb nemzeti adat, megelőzve Svédországot és Ausztráliát. A TI svájci illetékese megjegyezte: Svájcnak sokkal jobb eredményt kellene elérnie - írja a Swissinfo.

A szervezet úgynevezett Bribe Payers indexe 10 pontot "ad" annak az országnak, ahol egyszerűen nem fordul elő vesztegetés, korrupció. Svájcnak ez alapján 7,81 pontot adtak, a 9-10. helyre sorolt Egyesült Államoknak 7,22 pontot, a 20. helyezett Olaszországnak már csak 5,94 pontot.

A Transparency International listáján India került az utolsó helyre, 4,62 ponttal, lemaradva kevéssel Kínától, és még Oroszország is jobb osztályzatot kapott. Nálunk meglehetősen átlátható az üzleti gyakorlat - jegyezte meg a vezető indiai kamarai szövetség vezetője az adatról, míg az egyik nem kormányközi szervezet illetékese kijelentette, hogy számos esetben veszítenek el indiai cégek üzleteket szerte a világban, mert nem ajánlanak kenőpénzeket.