Az OPEC a termeléscsökkentésről dönthet hétfőn

MTI
2006.10.08. 10:21
Az OPEC soros elnöke, a nigériai olajügyi miniszter szerint hétfőn a nap végéig eldől, lesz-e az OPEC részéről hivatalos döntés a kartell együttes termelési kvótájának csökkentéséről, és Edmund Daukoru derűlátó, hogy hétfőig meg is lesz a konszenzus a tagállamok között.

Egy magát megnevezni nem kívánó olajipari illetékes szerint a hét végén folytak az OPEC-tagok közötti tárgyalások, hogy hivatalosan is kinyilvánítják az együttes termelés napi egy millió hordóval történő csökkentését, amely csökkentés a jelentések szerint már mostanra gyakorlatilag ténylegesen be is következett október eleje óta és erről nem hivatalos egyezség is létrejött a termelő államok között.

Az illetékes ugyanakkor cáfolta, hogy az OPEC rendkívüli miniszteri értekezletet hívott volna össze a hó közepére. A Financial Times című brit üzleti lap úgy tudja, hogy a többség egy önkéntes csökkentés mellett van és erről létre is jön majd egy megállapodás, valamikor az elkövetkezendő hónapok során. Nigéria és Venezuela már végre is hajtotta az önkéntes termeléscsökkentést, együttesen napi 170 ezer hordós mennyiségben.