A britek 100 milliárd fontért nyaraltak

MTI
2006.10.08. 10:23
Becslések szerint az idén közel lesz a 100 milliárd angol fonthoz az az összeg, amit a britek turistaként otthon és külföldön elköltöttek. Az AXA nemzetközi biztosító számításai szerint az összeg közel felét a külföldi utakra foglalásként befizetett pénzek teszik ki.

Mintegy 29 milliárd fontnyi lehet az a pénz, amit ezen kívül szolgáltatásokra, elsősorban étkezésre és szórakozásra költenek. Meglepően nagy összeget, 7 milliárd fontot számol az AXA, mint ruhavásárlási kiadást. Még az a pénz is meghaladja az évi 3 milliárd fontot, amit sátrak, gyerekjátékok vagy elektronikai cikkek vásárlására áldoznak. Autóbérlési kiadásuk 2,2 milliárd font körül lehet.

A pénz jelentős részét adják ki saját országukban, illetve Írországban, ez a két hely szerepel a turisztikai célú utazások célállomásai között az első két helyen és a brit turistákból 22,4 millió haza, illetve az ír szigetre utazik turistaként. Spanyolországi utazásra egy év alatt 12,2 millió brit megy, Franciaországba 8,3 millió. A britek fele évente 1-3 alkalommal megy "nyaralni", tíz százalék viszont évente négyszer-ötször utazik - állítja az AXA méréseire hivatkozva a BBC.