Nem privatizálják a HungaroControlt

MTI
2006.10.17. 16:38

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat gazdasági társasággá történő átalakítása szükséges, privatizációja nem, semmiféle érdek nem fűződik hozzá - hangsúlyozta Podolák György az Országgyűlés gazdasági bizottsága albizottságának keddi ülésén.

A légiközlekedésről szóló törvény módosítását - Lakos Imre SZDSZ-es képviselővel - benyújtó szocialista képviselő az albizottsági ülésén elmondta, hogy a szocialista frakció is támogatja a HungaroControl tartós állami tulajdonban maradását célzó ellenzéki felvetést. Ennek érdekében kezdeményezik a privatizációs törvény módosítását úgy, hogy a HungaroControl a tartósan állami tulajdonban maradó cégek közé kerüljön.

Az ülésen az átalakítás szükségességét bemutató Székely Zoltán a HungaroControl átalakítási projekt vezető-helyettese példaként említette, hogy az EU-ban Nagy-Britannia kivételével valamennyi országban állami tulajdonban maradtak a légiforgalmi szolgálatok.

A jelenleg költségvetési intézményként működő szolgálat gazdasági társasággá alakítását a Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezete (LIFSZ) is támogatja, ezt az ülésen Bíró Gábor, az érdekképviselet elnöke jelentette ki.