Magyar-ukrán kapcsolatok

MTI
2006.11.09. 16:54

Dinamikus fejlődés jellemzi az ukrán-magyar gazdasági kapcsolatokat, és mindkét fél azok további bővülését szeretné. A továbblépés lehetőségeiről rendezett fórumot az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelmi Kht Budapesten.

Magyarország európai uniós csatlakozása óta, új lehetőségeket, és kihívásokat jelent Ukrajnának, ezért is élveznek prioritását a magyar-ukrán kapcsolatok Ukrajna számára - mondta Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Magyarország szeretne részt venni az ukrán modernizációs programokban - mondta Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. A jövőre nézve bíztató jelnek nevezte, hogy Magyarország 2006. januártól augusztusig több mint 40 százalékkal növelte meg Ukrajnába irányuló exportját az előző évhez képest. Kiemelte, hogy több mint 2000 kisvállalat vesz részt az ukrán-magyar kereskedelemi kapcsolatok fenntartásában.

Az államtitkár a regionális együttműködés kiszélesítésében fontos feladatnak nevezte a Lyon-Trieszt-Ljubjana-Budapest-Lviv pán-európai V. vasúti közlekedési folyosó összehangolt fejlesztését. A további fejlődés egyik kiemelkedő eszközének tartja a Záhony-Csap térségében tervezett magyar-ukrán közös multifunkcionális logisztikai központ megvalósulását is.