Lehűlés előtt a világgazdasági konjunktúra

MTI
2006.11.21. 13:26

A világgazdasági konjunktúra a jövő évben veszít lendületéből - derül ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kedden nyilvánosságra hozott negyedéves előrejelzéséből.

A 89 ország mintegy ezer szakértőjének válaszain alapuló felmérés szerint az év negyedik negyedében a világgazdasági konjunktúramutató éves mélypontjára süllyedt : 104,7 pontra esett a megelőző negyedben mért 105,6 pontról. Az összesített mutató romlása ez alkalommal is kizárólag a következő hat hónapot érintő várakozások alindexnek a visszaesésére vezethető vissza. Ez utóbbi index 89,5 pontra esett a korábbi 96,5 pontról. A jövőbeli kilátások kedvezőbbek a megkérdezettek véleménye szerint Ázsiában és az Egyesült Államokban, kevésbé jók Nyugat-Európában.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélésének alindexe már az egymást követő ötödik felmérés alkalmával javult folyamatosan, a helyzetet a szakértők hat éve nem ítélték meg ennyire kedvezőnek. Az alindex 120,5 pontra emelkedett a megelőző negyedévi 115,1 pontról. A jelenlegi gazdasági helyzetet Nyugat-Európában és Ázsiában is kedvezőbbnek, az Egyesült Államokban viszont rosszabbnak ítélték meg a megkérdezettek.