Kevesebb fogyasztó, nagyobb forgalom

MTI
2006.11.22. 09:33

A nem vényköteles gyógyszerkészítményeket vásárló háztartások 2005 első félévében 3314 forintot, míg egy évvel korábban 2949 forintot költöttek átlagosan e termékek vásárlására - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A 6 százalékkal bővülő forgalom több mint a felét, 53 százalékát a vitaminkészítmények, 18 százalékát a megfázás elleni szerek, 29 százalékát fájdalomcsillapítók adták.

A felmérés szerint a növekvő forgalom oka az áremelkedés volt, hiszen kevesebben vásároltak az idén a nem vényköteles termékekből, mint 2005 első félévében. Az idén a megkérdezettek 42, egy évvel korábban 47 százaléka vásárolt nem vényköteles termékeket.

A budapesti háztartások arányukhoz képest többet, a kis településen élők kevesebbet költenek vény nélkül kapható termékekre. A 3-4 fős háztartások, valamint az olyan családok sorolhatók ezen termékek intenzívebb vásárlói közé, amelyekben 14 évesnél fiatalabb gyermek is él, illetve a közepesnél magasabb jövedelemmel rendelkeznek - állapítja meg a Gfk.