Márk
13 °C
28 °C

Új rendelet a pénzforgalomról

MTI
2006.11.29. 09:49

Új MNB-elnöki rendelet szabályozza a pénzforgalom lebonyolítását jövő év március 1-jétől - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.

A "rutin jellegű" szabályokban általában nem történt változás, legfeljebb kiegészültek. Például továbbra is meg kell határoznia minden hitelintézetnek a nyitvatartási időn belül azt az intervallumot, amely alatt a beérkezett fizetési megbízásokat még aznap teljesíti. A később beérkezetteket a következő banki munkanapon kell teljesítenie. A határidőkre vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy ha a hitelintézet nem banki munkanapon fogad be megbízást - például valaki vasárnap ad interneten átutalási megbízást -, akkor a határidők számítása a következő banki munkanapon kezdődik.

Változatlan maradt az a szabály is, hogy ha a bank külföldre, vagy külföldi pénznemben belföldre teljesít utalási megbízást, akkor azt a megbízás befogadását követő banki munkanapon kell teljesítenie. Ha az átutalás konverzióval (pénznemek átváltásával) jár, akkor a teljesítés két munkanappal meghosszabbodhat.