Ötvenöt százalékkal drágulhat a távhő Szegeden

MTI
2006.12.04. 17:51
Csaknem ötvenöt százalékkal emelkedik a távhő díja Szegeden, ha azt pénteken elfogadja a közgyűlés. Az előterjesztés szerint az elmúlt években a bekövetkezett elektromos energiaár változásokból eredő költségnövekedést a 2004-2006. évi időszakban nem érvényesítették az alapdíjakban. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. az energiaár változások és a várható 2007. évi infláció figyelembevételével 9,63 százalékos alapdíj emelésre tett javaslatot.

A lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásáról szóló kormányrendelet a támogatás négy kategóriáját különbözteti meg attól függően, hogy mennyi a háztartásban az "egy fogyasztási egységre" jutó havi jövedelem.

A szolgáltató által végzett próbaszámítások szerint amennyiben ez a jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, jelenleg 53.600 forintot, akkor a támogatás összege éves szinten 58.800 forint, és az emelés a korábbi díjhoz képest 1,5 százalék. Ha a jövedelem meghaladja ennek kétszeresét, de nem éri el a két és félszeresét, akkor az emelkedés 11 százalék.

A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik jövedelme meghaladja az 53. 600 forint két és félszeresét, de nem éri el a háromszorosát; ebben az esetben a 20,92 százalékkal nő a távhőszolgáltatás díja. A negyedik kategóriábaan, akiknél az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem meghaladja az előző határt, de nem magasabb a nyugdíjminimum három és félszeresénél; ők 26.880 forint támogatásra jogosultak, és 30,45 százalékos emelésre számíthatnak.