Egyre több a közbeszerzés

MTI
2006.12.11. 13:37

Az idén az első tizenegy hónapban 5.351 közbeszerzési eljárásban 1.715 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés.

Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: az eljárások száma 38 százalékkal, a beszerzési érték pedig 82 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A jelentős növekedés oka, hogy a közbeszerzések felét kitevő beruházási pályázatok száma és értéke kiugró mértékben emelkedett. Kiemelkedő volt a BKV autó- és trolibusz felújítási, az Elmű elosztóhálózat beruházása, a 4-es metró fúrási tendere, a metrókocsi-beszerzési, az autópálya-építési, valamint az unió kohéziós és strukturális támogatása által megvalósuló szennyvíz-, és ivóvíz-beruházások pályázata.

Az eljárások darabszámát tekintve 61 százalék volt nyílt, a tárgyalásos procedúrák 29 százalékot tettek ki. A meghívásos eljárások 2,6 százalékot képviseltek, az egyszerűsített eljárások 7,4 százalékot.

A közbeszerzések értékét tekintve 46-46 százalékot értek el a nyílt illetve a tárgyalásos procedúrák, a meghívásos eljárások értéke az összes 4,5 százalékát adta, míg az egyszerűsítettek 2,7 százalékot.