Bezár a Kossuth Nyomda

2006.12.20. 16:23

Csak egyes gépekre érkezett vételi ajánlat a felszámolásban lévő Kossuth Nyomda vagyontárgyainak eladására kiírt pályázaton, így az év végén biztosan megszűnik a nyomdatársaság és a 170 dolgozó munkahelye - mondta el Somogyi Krisztina felszámolóbiztos az MTI-nek szerdán. A felszámoló Immorent-Hungary Zrt. a lízingelt ingatlannal együtt 2,9 milliárd forintért kínálta a budapesti Jászberényi út 55. szám alatti telephelyet a nyomdai munkához szükséges eszközökkel, az informatikai berendezésekkel, a Kossuth Nyomda névhasználati jogával és más jogokkal egy csomagban. Erre egyetlen ajánlat sem érkezett.

Az egyes gépeket egy meg nem nevezett nyomdaipari társaság akarja megvásárolni - válaszolta az MTI kérdésére a felszámolóbiztos. A nyár közepén felszámolásba került Kossuth Nyomdával szemben eddig mintegy 3,1 milliárd forint hitelezői igény merült fel, ebből mintegy 130 millió forint a köztartozás. Az értékesítési pályázaton a fenti csomagon felül külön ajánlatot lehetett beadni a Jászberényi út 53. szám alatt található 6.720 négyzetméteres ingatlanra, amelynek kikiáltási ára áfa nélkül 500 millió forint volt, továbbá a Délegyházán található ingatlanra, amelyet 40 millió forint a kikiáltási áron kínáltak eladásra.

Somogyi Krisztina az MTI-nek korábban elmondta, hogy a nyomdatársaság a nyomott piaci árak miatt ment tönkre. Az értékes ingatlant a likviditás fenntartása érdekében a cég már korábban eladta, és azt lízingeli vissza.