Bulgária részlegesen leállította a kozloduji atomerőművet

MTI
2006.12.31. 22:51

Ígéretének megfelelően vasárnap Bulgária részlegesen leállította a kozloduji atomerőművét, hogy eleget tegyen az uniós biztonsági követelményeknek.

Két, az 1980-as évek óta működő, egyenként 440 megawatt teljesítményű reaktort állítottak le, a 3-as és a 4-es számút. A leállítási művelettel két órával a balkáni ország hivatalos uniós csatlakozása előtt végeztek, és ezzel teljesítették az Európai Unió egyik előfeltételét, amelyet Bulgária felvételéért cserében szabott. A nukleáris fűtőanyagot három év múlva kezdik meg elszállítani, a teljes szétszerelés 25 évig tarthat - mondta el Kiril Nikolov termelési igazgató.

A pontosan négy évvel korábban leállított az 1-es és 2-es reaktor fűtőanyagát megfelelő tárolási lehetőség hiányában még nem szállították el, a szerkezetek lebontása 2007-ben kezdődik meg.

Az EU elavultnak minősítette a szovjet szabvány szerint épített reaktorokat, és úgy ítélte meg, hogy azok radioaktív szivárgás esetén nagy veszélyt jelentenek, s mivel az ilyen típusú reaktorokat nem lehet gazdaságosan felújítani, le kell állítani őket. A 3-as és 4-es reaktorleállítását belefoglalták a bolgár EU-csatlakozási szerződésbe.

Bulgária azonban áldozathozatalként éli meg, hogy meg kellett válnia reaktoraitól, miután a Balkánon a kozloduji erőmű állít elő a legolcsóbban elektromos áramot. Az ország áramfogyasztásának 42 százalékát ez a létesítmény biztosította, Bulgária pedig eddig Délkelet-Európa vezető áramexportálója volt.