Tranzitvámot vezetett be Fehéroroszország

MTI
2007.01.04. 15:01

Oroszország megkapta a hivatalos értesítést a fehérorosz tranzitvám kivetéséről Európába irányuló olajexportjára, de nem tart attól, hogy ez a vita árthatna az olajkivitelnek. Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök tonnánként 45 dolláros tranzitvámot vetett ki az ország területén áthaladó orosz olajra válaszul arra, hogy Oroszország megemelte számára a gázárat. A fehérorosz állami olajipari konszern, a Belneftekhim közleményben hozta nyilvánosságra a január 1-ig visszamenőleges hatályú intézkedést. A lépés célja a közlemény megfogalmazása szerint "Fehéroroszország makrogazdasági érdekeinek biztosítása", tekintettel az ország olajfinomítóira váró nehézségekre és Oroszország mulasztására a kereskedelmi- és vámegyezmények betartásában.

A szállításokat most sem fenyegeti semmi - jelentette ki a Kreml szóvivője Dimitrij Peskov. - Tárgyalunk az orosz-fehérorosz kétoldalú kapcsolatokról, de ezzel összefüggésben semmi nem veszélyeztetheti energiahordozó-szállításainkat bármely harmadik országnak."

Fehéroroszország területén 90 millió tonna (napi 1,8 millió hordó) orosz olaj haladt át tavaly a Barátság kőolajvezetéken keresztül lengyel és német finomítókba, valamint a vezeték déli leágazásán keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra. Ez a mennyiség az orosz export közel kétötödét teszi ki.