Megfigyelési körzet sertéspestis ellen

2007.01.23. 14:58

Megfigyelési körzetet hoznak létre Nógrád megye 37 településén, miután a megye szlovák határhoz közeli térségeiben sertéspestist állapítottak meg vaddisznókban - mondta Csábi Mihály, a megyei Állategészségügyi és Élélmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója. Süth Miklós országos főállatorvos kedden délelőtt jelentette be, hogy Nógrád megyében a szlovák határhoz közel 3 sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak. Az állatok közül kettőt kilőttek és így állapították meg a fertőzöttséget, míg Ipolytarnóc közelében az állat rendellenesen viselkedett, ezért lőtték le.

Csábi Mihály közlése szerint Ipolytarnócon, a szomszédos Litkén, valamint Csesztvén találták a fertőzött vaddisznókat. A házisertések között nincs megbetegedés Nógrád megyében, de mivel a sertéspestis vírusa a házisertéseket is megbetegítheti, a három település 10 kilométeres térségében, összesen 37 településen megfigyelési körzetet hoznak létre. Az állatorvosok megvizsgálják a körzetben lévő állatállományt, a sertéseket csak vizsgálat után, engedéllyel lehet szállítani.

Nógrád megyében legutóbb tavaly februárban kellett elrendelni - a megfigyelésinél szigorúbb - védőkörzetet, akkor Szlovákiában állapítottak meg vaddisznókban klasszikus sertéspestist. A főállatorvos tájékoztatása szerint 2005 óta minden kilőtt vaddisznót megvizsgálnak, az állatokból vér- és mandulamintát vesznek. Valószínű, hogy az ezután kilőtt állatokat virológiai vizsgálatnak is alávetik - tette hozzá. Csábi Mihály elmondta: mivel a vizsgálatok folyamatosak, feltehetően több megbetegedett vaddisznót is találnak majd.