Szilvia
5 °C
16 °C

Csehország 2012-ben vezethetné be az eurót

MTI
2007.02.03. 12:47

Csehország 2012. január 1-jén térhetne át az euró használatára – véli Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter. Kalousek a Lidové Noviny szombati kiadásában közölt interjúban elmondta, hogy márciusban a kormány elé terjeszti az euró csehországi bevezetésének nemzeti tervét. "Úgy vélem, hogy ebben a nemzeti tervben az euró bevezetésének dátumaként 2012. január 1. szerepelhetne" – jelentette ki a miniszter.

A cseh kormányzat már tavaly ősszel lemondott arról, hogy az eurót az eredeti elképzeléseknek megfelelően 2010-ben vezessék be. Tekintettel a közkiadások magas hiányára ez a dátum már nem tűnt reálisnak. Több pénzügyi szakértő ezután úgy nyilatkozott, hogy a az euró csehországi bevezetésének reális dátuma 2012 vagy 2013 lehetne. Mirek Topolánek miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a kormány márciusban dönt az euró bevezetésének tervezetéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?