Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tartja magát a forint

2007.02.07. 09:54

Szerdán reggel alig változott a forint a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra tájban 252,85/95 forinton jegyezték a keddi 252,80/85 forint után. A forint 10,43 százalékon állt a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán nyitáskor, 3 bázisponttal gyengébben a keddi helyzeténél. A forint számára kedvező körülményeket teremtett az államháztartás januári hiányáról kedden közzétett vártnál kedvezőbb adat, de a piac megvárja az EU szakbizottság délutáni értékelését is a kormányzat hiánycsökkentő intézkedéseiről. Így nagy forgalomra nem számítanak a nap első felében, s az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntésére való várakozás is ezt a tendenciát erősíti. A többségi vélemény szerint nem változik a 3,50 százalékos irányadó kamat az euróövezetben. A dollárral reggel 194,70/80 forinton kereskedtek a kedd délutáni 195,20/30 forint után.

A forintpiacon 8,00 százalék körüli szinten maradt az overnight kamat, úgy tűnik, hogy a bankok jól mérték fel a likviditási szükségletet, amikor szerdától 647,77 milliárd forint lekötéséről döntöttek a 14 napos MNB-kötvénybe. Ez 26 milliárd forinttal több a lejáró összegnél, a kéthetes jegybanki instrumentum állománya pedig 967,25 milliárd forintra nőtt. A hosszabb lejáratokon és az állampapírok másodpiacán egyelőre csak szórványos ajánlatok vannak. A 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciójára 30 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ, 10 milliárd forinttal kevesebbet, mint a két héttel korábban. Kedden a másodpiacon 8,10 százalékos referenciahozam alakult ki a féléves lejáraton.