A Chevron is venne a Jukosz maradványaiból

MTI
2007.02.09. 21:59
Az orosz főügyészség több mint 23 milliárd dollár tisztára mosásával vádolja Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajcég volt vezérét és üzlettársát, Platon Lebegyevet, ami még 10-15 évvel toldhatja meg jelenlegi börtönbüntetésüket.

A főügyészség, amely hétfőn ismertette az új vádakat Hodorkovszkijjal és Lebegyevvel a mongol-kínai határ menti Csita vizsgálati fogházában.

Ezek szerint a két mágnás 1998-2004 között egy bűnszövetkezet élén állami tulajdonú részvényeket szereztek meg fondorlatosan, továbbá olajat loptak el, s az annak eladásából származó bevételeket tisztára mosták.

Így Hodorkovszkij és Lebegyev állítólag a Vosztocsnaja Nyeftyannaja Gruppa leányvállalatainak állami pakettjeire tette rá a kezét irathamisítás révén, majd az értékpapírokat külföldön bejegyzett offshore cégekre íratva legalizálta.

A Hodorkovszkij-perrel párhuzamos döntőbírósági eljárásban feldarabolt, majd csődbe taszított Jukosz maradékainak kiárusítására készülő felszámolóbiztos moszkvai hivatala ugyancsak pénteken jelezte: az amerikai Chevron is érdeklődik Jukosz-vagyonrészek vásárlása iránt, más nemzetközi olajcégekkel egyetemben.