Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Chevron is venne a Jukosz maradványaiból

MTI
2007.02.09. 21:59
Az orosz főügyészség több mint 23 milliárd dollár tisztára mosásával vádolja Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajcég volt vezérét és üzlettársát, Platon Lebegyevet, ami még 10-15 évvel toldhatja meg jelenlegi börtönbüntetésüket.

A főügyészség, amely hétfőn ismertette az új vádakat Hodorkovszkijjal és Lebegyevvel a mongol-kínai határ menti Csita vizsgálati fogházában.

Ezek szerint a két mágnás 1998-2004 között egy bűnszövetkezet élén állami tulajdonú részvényeket szereztek meg fondorlatosan, továbbá olajat loptak el, s az annak eladásából származó bevételeket tisztára mosták.

Így Hodorkovszkij és Lebegyev állítólag a Vosztocsnaja Nyeftyannaja Gruppa leányvállalatainak állami pakettjeire tette rá a kezét irathamisítás révén, majd az értékpapírokat külföldön bejegyzett offshore cégekre íratva legalizálta.

A Hodorkovszkij-perrel párhuzamos döntőbírósági eljárásban feldarabolt, majd csődbe taszított Jukosz maradékainak kiárusítására készülő felszámolóbiztos moszkvai hivatala ugyancsak pénteken jelezte: az amerikai Chevron is érdeklődik Jukosz-vagyonrészek vásárlása iránt, más nemzetközi olajcégekkel egyetemben.