Ödön
1 °C
11 °C

Mobiltelefonos nemzetközi átutalások

2007.02.14. 17:11

A MasterCard Worldwide és a GSM Szövetség (GSMA) bejelentette, hogy elindult a mobiltelefonos nemzetközi átutalásokat lehetővé tevő szolgáltatásának tesztprogramja. Az úttörő projekt elsősorban a világ alulbankosított népességét veszi célba, akik számára a hagyományos banki szolgáltatások csak korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el. A teszt program során arra keresik a választ, hogy hogyan működhet a leghatékonyabban együtt a MasterCard Money Send terméke a GSMA tagok mobil szolgáltatásaival annak érdekében, hogy a külföldön élő munkavállalók mobiltelefonjaik segítségével gyorsan, könnyen és biztonságosan utalhassanak pénzt otthon élő barátaiknak, rokonaiknak.

Szakértők szerint jelenleg mintegy 5 milliárd ember él tradicionális banki kapcsolat nélkül. Ugyanakkor a külföldön élő munkavállalók hazaérkező pénzküldeményei egyre nagyobb piaci jelentőséggel bírnak a nemzetközi pénzforgalomban. A Világbank adatai szerint a regisztrált nemzetközi átutalások éves összege 257 milliárd dollár volt 2005-ben, és közel ennyire becsülik a nem hivatalos csatornákon lebonyolított pénzküldések összegét is. Sőt, sok fejlődő ország teljes, segélyből befolyó bevételét az állampolgáraik által hazaküldött átutalások összege jócskán meghaladja. A mobiltelefónia rohamosan fejlődik nemcsak a fejlett, de a fejlődő országokban is (ez utóbbiakban a mobiltelefonok piaci térnyerése kétszer olyan gyors). Míg jelenleg több, mint 2,5 millárd mobiltelefon működik világszerte, 2015-re ez a szám várhatóan meghaladja majd az 5 milliárdot. A GSMA szerint a mobil hálózatok az emberiség 80 %-ának lakóhelyén elérhetők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?