Szilvia
5 °C
16 °C

A török lenne az EU hetedik legerősebb gazdasága

MTI
2007.02.23. 15:42
Törökország – ha jelenleg EU-tag lenne – gazdasági erejét tekintve a hetedik lenne a 27 tagú unióban. A "The New Anatolian" című lap szerint az idén 330 milliárd eurós GDP-t várnak Törökországban, amely ezzel a 327 milliárd eurós GDP-jű Belgiumot is túlszárnyalja, de maga mögé utasítja például Svédországot, vagy Lengyelországot is.

Törökországot jelenleg az EU országai közül Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia előzi meg a GDP abszolút nagysága tekintetében. A lap szerint Törökország a 2008-ra várható 353 milliárd eurós GDP-jével is megőrzi majd elméleti hetedik helyét.

Törökországban évek óta tart a gazdasági konjunktúra, az idén is öt százalék körüli növekedést várnak. Ugyanakkor a GDP abszolút nagyságát tekintve előkelő helyen álló ország mintegy 70 millió lakosának egy főre jutó GDP-je csak mintegy harmada az EU-átlagnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?