Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maradt a szlovák kamat

MTI
2007.02.27. 13:17

A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével változatlanul, 4,75 százalékos hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. Az elemzők az év későbbi során enyhítést tartanak lehetségesnek, ha a korona továbbra is erős marad és az infláció gyengül.

Legutóbbi adat szerint Szlovákiában az EU-szabvány szerint számított tizenkét havi infláció decemberben 3,7 százalékos volt, annyi, mint novemberben. 2005. decemberben 3,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva. Hazai szabvány szerint számolva januárban a tizenkét havi infláció 3,0 százalékra csökkent a decemberi 4,2 százalékról. A Szlovák Nemzeti Bank év végi célja 2,5 százalékos tizenkét havi infláció volt EU-szabvány szerint, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, az előrejelzése decemberre 3,7 százalék volt, idén decemberre pedig 2,8 százalék. A Szlovák Nemzeti Bankot az infláció izgatja a legjobban - szeptemberig négyszer szigorított tavaly a most is érvényes, 4,75 százalékra -, a tavaly tavaszi litván példa miatt: Litvániát minimális inflációs elcsúszás miatt nem fogadták be az euróövezetbe.