A jen és a jüan további felértékelődését várja az IMF

MTI
2007.03.25. 09:39

A gazdasági-pénzügyi egyensúly globális szinten jelentkező egyensúlyi problémáinak mérséklése érdekében a dollár árfolyamának további lemorzsolódására, s mindeközben a japán jen és a kínai jüan árfolyamának felértékelődésére van szükség. Egyebek között ezt állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rövidesen megjelenő világgazdasági áttekintésében.

Az IMF dokumentumának előzetes értékelését a Süddeutsche Zeitung német napilap ismertette hét végi kiadásában. Ebben a nemzetközi pénzügyi szervezet "rendkívül agresszív módon" érvel a dollár további leértékelődésének szükségessége mellett, s szerinte mindenek előtt az Egyesült Államok tekintélyes folyó fizetésimérleg-hiányának apasztása érdekében kell bekövetkeznie az árfolyami korrekcióknak. Jóllehet a dollár a múlt héten két éves mélypontjára ért az euróval szemben, közép távon árfolyamának további csökkenése szükséges.

Mindeközben emelkednie kell a jen, a jüan és a közel-keleti devizák árfolyamának - érvel az IMF, amely szerint az EKB-nak viszont már nincs igazán szüksége az euróövezeti kamat emelésére. Mindazonáltal nem okozna problémát, ha az EKB alapkamata a mostani 3,75 százalékról 4 százalékig emelkedne - hála az euróövezet 13 tagországa egyértelmű gazdasági növekedésének.