Kisebb az Auchan nyeresége

MTI
2007.05.09. 16:21

Elsősorban külföldi piacainak köszönheti a francia Auchan kiskereskedelmi vállalkozás, hogy tavaly adózott eredménye csupán 22 százalékkal esett, 746 millió euróra, miközben forgalmát 4,1 százalékkal 35 milliárd euróra tudta növelni. A folytatódó tevékenységek üzemi eredménye viszont 1,1 százalékkal 1,29 milliárd euróra javult. Adósságait 466 millió euróval apasztotta. Az adatokat szerdán hozták nyilvánosságra.

A világon több mint ezer üzlettel (hiper-, illetve szupermarkettel) rendelkező csoportnak elsősorban hazája, Franciaország rontott az eredményein, és Olaszországban sem megy neki jól, de Kínában igen dinamikusan fejlődött és a csoport egyéb tevékenységeinek (ingatlanüzlet, banki szolgáltatások) is eredményjavító hatása volt.

Az adózott vállalati eredmény nem olyan rossz annak figyelembevételével, hogy tavaly előtt egy 224 millió eurós külön többlettel növelhette éves eredményét a cég, amely ma már talán több mint felerészt külföldön "hozza" forgalmát. Tavaly 24 új hipermarketet nyitott: 11-et Európában, Kínában eggyel többet. A kisebb szupermarketeket is beleszámítva bolthálózata tavaly 40 egységgel bővült. Romániában pedig tavaly bankot indított.